Stichting Behoud Traditie van de Tielsche Kermiskoek staat voor behoud van Nederlands immaterieel erfgoed.
Een traditie laten meegroeien is noodzakelijk om behoud te kunnen realiseren. Wij vinden het belangrijk cultureel erfgoed in Tiel door te geven aan de volgende generaties. Een traditie hoeft dus niet te blijven zoals hij is, maar moet meegroeien met de cultuur van de nieuwe samenleving.
Onze belangrijkste pijler is om genegenheid centraal te stellen. In een individualistischer wordende wereld biedt de Traditie van de Tielsche Kermiskoek een weg die liefde vooropstelt.
De Stichting Behoud Traditie van de Tielsche Kermiskoek, opgericht in september 2017, is een initiatief van de enige overgebleven producent van de Tielsche Kermiskoek, Bakkerij Van Ooijen. Waar honderden jaren geleden de Koek gebakken werd op elke hoek van de straat, is Van Ooijen de enige overgebleven bakkerij die de Koek volgens originele ambacht produceert.
Van Ooijen heeft zich ingezet de traditie van de Tielsche Kermiskoek officieel te laten beschermen door KIEN (Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) via de Nationale Inventaris. De Nationale Inventaris is een lijst van erkende, waardevol geachte tradities. De Nationale Inventaris vloeit voort uit de Nederlandse ratificatie van de UNESCO conventie.
Het behoud van de Traditie wordt gedaan door activiteiten te organiseren die de bekendheid van de Tielsche Kermiskoek behoudt danwel vergroot. Dit omvat het organiseren van tentoonstellingen bij musea, het presenteren van de Tielsche Kermiskoek op fairs en markten en de verkoop van de Tielsche Kermiskoek. Zo hebben wij in 2017 een tentoonstelling gefaciliteerd bij het Flipje- en Streekmuseum, en hebben wij de Tielsche Kermiskoek gepresenteerd bij het Openluchtmuseum.
Bij al deze activiteiten staat het vertellen van het historisch verhaal centraal.
We vieren de komst van eerste Kermiskoek van het jaar met een jaarlijkse koekveiling. Tijdens deze koekveiling wordt de eerste Kermiskoek van de nieuwe oogst roggebloem en honing gepresenteerd en geveild, naar het idee van het eerste vaatje haring.
De opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel, wat een ieder van de Tielsche bevolking ten goede komt. Dit jaar wordt de koekveiling georganiseerd in samenwerking met Open Monumentendag. Lees meer over de Koekveiling bij Actueel.